Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ολυμπιακά ακίνητα: Μια –προ δεκαετίας- επίκαιρη ερώτηση

του Τάσου Τασιούλα

Η έκθεση της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη από την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υποδομές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τις οποίες ...χρυσοπλήρωσαν οι Έλληνες, είναι παραδειγματική με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τις μεγάλες στιγμές που έζησε η χώρα. Επτά –τότε- βουλευτές της ΝΔ πάντως είχαν προβλέψει τους κινδύνους από το ελληνικό σύνδρομο της εγκατάλειψης και της… μόδας, της εγκληματικής εθνικής… άνοιας.

Μια ερώτηση που είχαν καταθέσει λίγες εβδομάδες πριν από τη μεγαλειώδη τελετή έναρξης έμελλε να είναι σημαδιακή. Όπως και οι απαντήσεις των –επίσης της ΝΔ- τότε αρμόδιων υπουργών.

Η Voria.gr μετά τη διεθνή κατακραυγή και το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων από ΜΜΕ όπως BBC, Reuters, Daily Mirror, Bild κτλ. ανέσυρε τη συγκεκριμένη ερώτηση και τις απαντήσεις και τις παρουσιάζει σήμερα. Ήδη, μετά το σάλο που ξέσπασε, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε διάφορες παρεμβάσεις (καθαρισμούς κτλ.) σε μια σειρά από τα ολυμπιακά ακίνητα, τα οποία έκτοτε παραμένουν εν πολλοίς ανεκμετάλλευτα, την ώρα που άλλα ακίνητα πωλούνται «όσο όσο».

Στις 24 Ιουνίου 2004 η «προφητική» ερώτηση των κ.κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μιχάλη Μπεκίρη, Δημήτρη Γαλαμάτη, Απόστολου Κωστόπουλου, Κώστα Μαρκόπουλου, Μάξιμου Χαρακόπουλου και Άρη Σπηλιωτόπουλου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πέρα από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς την διεθνή κοινότητα, το ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο αφορά στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από τη διοργάνωση. Και αν τα δεδομένα αναφορικά με το διάστημα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν σχεδόν διαμορφωθεί, το ίδιο δεν ισχύει και για την μετά-ολυμπιακή περίοδο. Έως και σήμερα οι μοναδικές συζητήσεις που έχουν εξελιχθεί αφορούν την μετά-ολυμπιακή χρήση μόνο των αθλητικών υποδομών, χωρίς να έχει αναπτυχθεί ένα ανάλογο στρατηγικό σχέδιο ευρύτερης ανάπτυξης του συνόλου της Επικράτειας».

Οι τότε βουλευτές τόνιζαν ότι «το επόμενο διάστημα απαιτείται μία νέα, συντονισμένη εθνική προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης, που θα ισολογίσει μεσοπρόθεσμα τις ολυμπιακές δαπάνες με τα μελλοντικά έσοδα. Μία προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί στο τρίπτυχο του Τουρισμού, του Αθλητισμού και της Περιφερειακής Ανάπτυξης, αποφέροντας μία 12μηνη δραστηριότητα σε επαγγελματική βάση. Το παράδειγμα της Βαρκελώνης είναι ενδεικτικό των όσων μπορούμε να επιτύχουμε, εάν απεμπλακούμε από τη λογική της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων ως αυτοσκοπό και τους αντιληφθούμε ως μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης».

Απηύθυναν μάλιστα 11 ερωτήματα προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού και ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την ύπαρξη ή την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τη μετα-ολυμπιακή περίοδο, τη μεταγενέστερη χρήση των ακινήτων, την πιθανότητα πώλησης ή συνδιαχείρισής τους (δεδομένου του υπέρογκου κόστους συντήρησης), τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης ορισμένων εξ αυτών (στην κατεύθυνση της αξιοποίησης τους για δράσεις αναφορικά με τον Τουρισμό, την Παιδεία και τον Πολιτισμό με στόχο την οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη αλλά και την αύξηση της απασχόλησης), τη μετά-ολυμπιακή χρήση και αναβάθμιση των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων, τις περαιτέρω επενδύσεις σε οδικά δίκτυα και στα ακίνητα για να επιτευχθεί ανάπτυξη για όλη τη χώρα, την ύπαρξη ή μη σχεδίου για την περαιτέρω διαφήμιση της χώρας, με βάση την εξασφαλισμένη προβολή της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τη συνδρομή άλλων διοργανωτών που αξιοποίησαν τα οφέλη της μετα-ολυμπιακής περιόδου, όπως η Βαρκελώνη.

Τα ερωτήματα παραμένουν και σήμερα, δέκα χρόνια μετά… Αξία όμως έχουν οι απαντήσεις που έδωσαν οι τότε αρμόδιοι.

Το υπουργείο Τουρισμού επισήμανε: «Η ετήσια διαφημιστική εκστρατεία του ΕΟΤ που στοχεύει στην προβολή του ελληνικού τουρισμού και της χώρας διεθνώς, για το έτος 2004, συνολικού προϋπολογισμού ευρώ 8.280.000, βρίσκεται σε εξέλιξη σε 14 χώρες από τον Ιανουάριο 2004 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2004. Πλέον του ως άνω τακτικού διαφημιστικού προγράμματος, ο ΕΟΤ, προσβλέποντας στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας, από τον Μάρτιο 2004, υλοποιεί έκτακτες διαφημιστικές ενέργειες στα πλέον έγκριτα μέσα του εξωτερικού». Ανέφερε μάλιστα και μια σειρά από διεθνή μέσα στα οποία έγινε η προβολή.

«Πλέον των ανωτέρω, θα προκηρυχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου στον οποίο θα ανατεθεί η διαφημιστική εκστρατεία του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό για το έτος 2005. Αυτή η προσπάθειά μας θα εστιαστεί στην ουσιαστική μεταολυμπιακή προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, και θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ούτως ώστε να διορθωθεί η αδράνεια, η απραγία και η αναποτελεσματικότητα που χαρακτήριζαν την προβολή αλλά και τη γενικότερη τουριστική πολιτική της χώρας μας στο πρόσφατο παρελθόν», αναφέρει στην απάντησή του ο τότε υφυπουργός Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος.

Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ (Γ.Γ. Δημοσίων Έργων) αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά τα εκτελεσθέντα συγκοινωνιακά έργα που κατασκευάσθηκαν για τους Ολυµπιακούς Αγώνες αποτελούν σχεδόν όλα µέρος ενός µακρόπνοου προγράµµατος έργων υποδοµής. Το πρόγραµµα αυτό θα πρέπει να συνεχισθεί τόσο µε το τρέχον πρόγραµµα του Γ” ΚΠΣ, όσο και µε το ∆” ΚΠΣ αφού θα έχουµε ολοκληρώσει και τις απαιτούµενες µελέτες, αλλά µε έµφαση στα έργα της Περιφέρειας η οποία σε σχέση µε την Αθήνα έχει µέχρι σήµερα σχεδόν εγκαταλειφθεί. Σε ό,τι αφορά τα εκτελεσθέντα αθλητικά έργα για τους Ολυµπιακούς Αγώνες, έχει περιληφθεί στο Πρόγραµµα το έργο το οποίο αφορά στο σχεδιασµό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών υποδοµών που δηµιουργήθηκαν µε αφορµή τους Ολυµπιακούς Αγώνες, και µε στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας της πόλης. Το έργο της µελέτης προκηρύχθηκε και έχουν υποβληθεί προσφορές. Τέλος, ενηµερώνουµε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασµός της µεταολυµπιακής χρήσης των αθλητικών και συνοδευτικών ολυµπιακών εγκαταστάσεων προωθείται, σε συνεργασία του Οργανισµού Αθήνας, των άλλων αρµόδιων φορέων και της ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που έχει συσταθεί γι’αυτό το σκοπό µε το Ν.3016/2002».

Δέκα χρόνια μετά τι έγινε και τι όχι είναι γνωστό σε όλους…