Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

«Αόρατη» εφορία όλο το χρόνο για μισθωτούς- συνταξιούχους

Πλήρως προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις δρομολογεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με τους φορολογούμενους απλώς να επιβεβαιώνουν αυτά που θα γνωρίζει και θα έχει ήδη συμπληρώσει γι’ αυτούς η Εφορία.... «Η Εφορία του μέλλοντος θα πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο στην εξυπηρέτηση- όλα θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως- και περισσότερο στον έλεγχο», δηλώνει σε συνέντευξή του στα «Νέα». «Στόχος μας είναι να μην χρειάζεται κανένας φορολογούμενος να πάει στην Εφορία αλλά μόνο αν η Εφορία τον ζητήσει».

Δύο στρατηγικούς στόχους θέτει ο κ. Θεοχάρης, όπως αναφέρει: «να έχουμε ιδανικά πλήρη προσυμπλήρωση των δηλώσεων και να μην γίνεται καν πληρωμή. Δηλαδή η προσυμπλήρωση να είναι σωστή και να μην χρειάζεται καμία διόρθωση και ο φόρος ο οποίος έχει παρακρατηθεί να είναι αυτός που αναλογείς το συνολικό εισόδημα χωρίς να χρειάζεται να γίνει καμία επιπλέον πληρωμή. Η υποβολή της δήλωσης να είναι τυπική διαδικασία».

Το μοντέλο αυτό προβλέπει ο εργοδότης, κατόπιν οδηγιών της φορολογικής Διοίκησης, ενημερώνεται για τη συνολική παρακράτηση φόρου που πρέπει να κάνει κάθε μήνα για τα συνολικά εισοδήματα, χωρίς να γνωρίζει βεβαίως το ύψος των εισοδημάτων ή την προέλευσή τους.

Στο μοντέλο αυτό δεν μπορούμε να πάμε αύριο, σημειώνει ο κ. Θεοχάρης. Πρέπει όμως, όπως εκτιμά, να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση για να πληρώνονται οι φόροι, να μην αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα και να μην επιστρατεύονται όπως σήμερα οι κατασχέσεις.

Στο μέτωπο των κατασχέσεων ο κ. Θεοχάρης τονίζει πως δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση των φορολογούμενων άτυπων πληρωμών «έναντι». «Δεν μπορεί να έρχεται για παράδειγμα κάποιος με χρέη 4 εκατ. ευρώ και να λέει μπορώ να δώσω 20.000, όταν ξέρουμε ότι μπορεί να πληρώσει. Εκεί θα γίνει κατάσχεση. Μπορώ αντίθετα να δεχθώ την πληρωμή έναντι για κάποιον που χρωστά 4.000.

Ο κ. Θεοχάρης αποδίδει σε «γκρίζες ζώνες των αρμοδιοτήτων» τις όποιες διαφορές έχουν προκύψει με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό. Γ. Μαυραγάνη ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να τη γλιτώσουν πληρώνοντας μόνο το φόρο όσοι έχουν λερωμένη τη φορολογική φωλιά τους και περιλαμβάνονται στις λίστες εμβασμάτων και Λαγκάρντ. «Τα ποσά που βγαίνουν για κάποιους είναι σημαντικά, σοκαριστικά θα έλεγα», αναφέρει χαρακτηριστικά.