Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Άμεση ανάγκη για μείωση της τιμής του πετρελαίου

της Μαριάννας Ιατρίδου

Ο καιρός επιδεινώθηκε και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ανάγκασε το δήμαρχο Νάουσας να λάβει απόφαση για...
αναστολή λειτουργίας στις 27 Νοεμβρίου. 

Μάλιστα η ανακοίνωση που εξέδωσε έπιασε εξ απροόπτου τους κυβερνώντες και προβλημάτισε δημάρχους της περιοχής μας που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις: «αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας σε όλο τον Δήμο Νάουσας, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013, εξαιτίας των προβλημάτων θέρμανσης των σχολικών μονάδων που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση, αλλά και την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας».

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, η οποία απηύθυνε νέα έκκληση προς το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η Ομοσπονδία μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την ακύρωση της λανθασμένης απόφασης εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να καταλάβουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής.

Μελέτες παρουσιάστηκαν, μάλιστα, στο 4ο ετήσιο συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ιατρική, που οργανώθηκε από τους τομείς όλων των Ιατρικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων (22-24/11), σχετικά με την επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση βιομάζας λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Σε αυτές μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι οι εκπομπές από ένα τζάκι σε ένα 24ωρο μπορεί να είναι όσες οι εκπομπές από 1000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που το καθένα διανύει 30 χιλ. στην ίδια περιοχή.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, έδωσε ένα πού εύστοχο παράδειγμα για να φανεί πόσο δυσκίνητο είναι το σύστημα το οποίο καθορίζει το επίδομα πετρελαίου: 

"Στην Αθήνα επιστρέφουν σε κάθε φορολογούμενο που αγοράζει πετρέλαιο 8 λίτρα το τετραγωνικό. Αν κάποιος έχει για παράδειγμα ένα σπίτι 80 τετραγωνικά του επιστρέφουν τον φόρο των 640 λίτρων. Δηλαδή του λέει για όλο το χειμώνα εσύ που έχεις ένα σπίτι 80 τετραγωνικών εμείς λέμε ότι πρέπει να κάψεις 640 λίτρα. Ενώ εμείς λέμε ότι για να βγάλει μια οικογένεια το χειμώνα χρειάζεται 2000 λίτρα.

Άρα του επιδοτεί τα 640 λίτρα, δηλαδή το ένα τρίτο. Στο σύστημα υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, στην Κρήτη είναι λιγότερο από 8 λίτρα το τετραγωνικό. Η Κρήτη είναι όλη πεδινή; εκεί δεν υπάρχουν χωριά, δεν υπάρχει ο Ψηλορείτης. Αυτοί οι άνθρωποι πως θα ζεσταθούν;"

Η δική τους πρόταση είναι μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από 0,33 στα 0,06 ευρώ το λίτρο, (στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012) προκειμένου, αφενός να προκύψουν υψηλά δημόσια έσοδα από την αύξηση των πωλήσεων, αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά, σχολεία, ανέργους, ηλικιωμένους κλπ, να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής το λαθρεμπόριο καυσίμων παραμένει ανεξέλεγκτο, τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν μειωμένα, μερικοί καταναλωτές μπαίνουν εκ νέου στην περιπέτεια επιδότησης με νέα προαπαιτούμενα και η υγεία των πολιτών των μεγάλων αστικών κέντρων εκτίθεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

kostarazi24.blogspot.gr