Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ανιχνεύτηκε νέα «μορφή» εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Μια νέα «μορφή» εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ιδιαίτερα ανθεκτική ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο. Η υπερφθοροτριβουτιλαμίνη (επιστημονικά αναγράφεται ως PFTBA) είναι ένα τεχνητό αέριο, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών....
του πανεπιστημίου του Τορόντο, η PFTBA είναι το πιο ισχυρό από όλα τα αέρια που βρέθηκαν να έχουν επίδραση στην ακτινοβολία της ατμόσφαιρας.

Η PFTBA δεν έχει εισαχθεί ακόμα στην οικογένεια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Σε σύγκριση όμως με αυτή την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ο αντίκτυπός της PFTBA στην υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται να είναι κατά πολύ ανώτερος από ότι του CO2, υποστηρίζουν οι Kαναδοί ερευνητές.

Ένα μόριο PFTBA στην ατμόσφαιρα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 7.100 μόρια CO2, αναφέρει η Κόρα Γιάνγκ χημικός στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Επιπλέον, το συγκεκριμένο αέριο έχει πολύ μακρύτερη διάρκεια ζωής στην κατώτερη ατμόσφαιρα πριν διοχετευτεί στα ανώτερα στρώματα και επί του παρόντοw δεν υπάρχει κάποιος γνωστός παράγοντας ικανός να το απομακρύνει, εκτιμούν οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για την μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters. Η PFTBA θα συμπεριληφθεί σε μια νέα κατηγορία των μακρόβιων αερίων του θερμοκηπίου. Η μελέτη πάντως, σημειώνει το ΑΜΠΕ, συνιστά περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η πραγματική επίπτωσή της στο κλίμα.