Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πηγαίνει καλά ο ασθενής με την πρώτη τεχνητή καρδιά

Ένας 75χρονος Γάλλος τρέφεται μόνος του και κουβεντιάζει με την οικογένειά του, περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύθηκε μια αυτόνομη βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά κατασκευασμένη από ...τη γαλλική εταιρεία βιοϊατρικής Carmat, δήλωσε ένας από τους χειρουργούς του.

«Είναι ξύπνιος, τρέφεται μόνος του και μιλάει με την οικογένειά του. Σκεπτόμαστε να τον σηκώσουμε σύντομα στα πόδια του, πιθανόν κι αυτό το σαββατοκύριακο», είπε στη γαλλική εφημερίδα «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς» ο καθηγητής Ντανιέλ Ντιβό, ο οποίος είχε δει την Πέμπτη τον ασθενή.

Μια πιο λεπτομερής περιγραφή της κατάτασης της υγείας του ασθενούς θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το βιοπροσθετικό προϊόν της Carmat είναι σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα την πραγματική καρδιά, μιμούμενο τη φύση με χρήση βιολογικών υλικών και αισθητήρων. Έχει στόχο να παρατείνει τη ζωή ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο και δεν μπορούν να ελπίζουν σε μεταμόσχευση, συχνά επειδή είναι πολύ ηλικιωμένοι και οι δωρητές σπανίζουν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τεχνητή καρδιά, η οποία μπορεί να κτυπά για πέντε χρόνια, δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε ζώα, αλλά η εμφύτευσή της στις 18 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο του Παρισιού ήταν η πρώτη που έγινε σε άνθρωπο.

Η συσκευή πρόκειται να εμφυτευθεί σε άλλους τρεις ασθενείς στη Γαλλία. Η επόμενη επέμβαση είναι προγραμματισμένη για τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς».

Σ” αυτή την πρώτη ομάδα κλινικών δοκιμών, η επιτυχία της συσκευής θα κρθεί από το αν οι ασθενείς θα επιζήσουν με το εμφύτευμα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ο Ντιβό είπε στη γαλλική εφημερίδα πως ο πρώτος ασθενής της Carmat είναι πολύ μαχητικός και έχει εμπιστοσύνη στη νέα προσθετική καρδιά του.

«Όταν η σύζυγος και η κόρη του φεύγουν, τους λέει, «Θα σας δω αύριο! Το μόνο που θέλει είναι να χαρεί τη ζωή. Ανυπομονεί να βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας, από το δωμάτιό του, από την αβεβαιότητα».