Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Συμφωνία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας για τα πυρηνικά

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία με στόχο να αποτραπεί πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής από τη Βόρεια Κορέα και να καταστεί ...αποτελεσματικότερη η απάντησή τους εν μέσω των αυξανόμενων απειλών από την Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να επανεξετάσουν την ημερομηνία μεταβίβασης του ελέγχου των συνδυασμένων δυνάμεων τους στην κορεατική χερσόνησο (CFC), από τον αμερικανικό στρατό στον νοτιοκορεατικό, αναφέρει κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους. Η μεταβίβαση είναι προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο του 2015.

«Το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς επίσης και οι δραστηριότητές της για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και το χημικό της οπλοστάσιο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Κουάν-τζιν.

«Δεδομένων αυτών των ανησυχιών», όπως επισήμανε ο υπουργός Κιμ, «υπογράψαμε σήμερα διμερή στρατηγική συμφωνία για στοχευμένη αναχαίτιση της απειλής του βορειοκορεατικού προγράμματος πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός. Οι υπουργοί δεν διευκρίνισαν τι περιλαμβάνει η στρατηγική στοχευμένης αναχαίτισης παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή το Φεβρουάριο, δύο μήνες μετά την επιτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας μεγάλου βεληνεκούς που, σύμφωνα με την ίδια, μετέφερε δορυφόρο στο διάστημα.

Η εκτόξευση είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις από τον ΟΗΕ κατά του απομονωμένου αυτού κράτους. Η εκτόξευση της ρουκέτας θεωρήθηκε ευρέως ως μία δοκιμή των πυραύλων της μεγάλου βεληνεκούς παρά τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ ότι αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο του ειρηνικού της διαστημικού προγράμματος.