Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αποζημίωση εξαπατημένων πολιτών από τις τράπεζες στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε σήμερα την υπόσχεση ότι σε ένα μήνα θα συσταθεί διαιτητικό δικαστήριο για ταχεία διεκπεραίωση του αιτήματός των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων για αποζημίωση σε σχέση με την εξαπάτησή τους από τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ...Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, επικεφαλής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με τη δέσμευση του Προέδρου να μεσολαβήσει, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία σύστασης του δικαστηρίου επιδιαιτησίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ήδη με τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης και μέσα σε ένα μήνα ευελπιστούν ότι το όλο θέμα θα έχει κλείσει και ότι όσοι αποδείξουν στο δικαστήριο ότι έχουν εξαπατηθεί, με διάφορους τρόπους, θα αποζημιωθούν», είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης.

Ανέφερε δε πως οι επιλογές που εξετάζονται είναι, μεταξύ άλλων, η έκδοση τραπεζικών ομολόγων διάρκειας πέντε ετών και η καταβολή τόκων και προσέθεσε ότι στις προθέσεις είναι να καταβληθεί στους κατόχους αξιογράφων και κάποιο ποσό σε μετρητά, ανάλογα με το ποσό που θα επιδικάσει στον καθένα το δικαστήριο επιδιαιτησίας.

Οι κάτοχοι αξιογράφων υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από της τράπεζες και μετέτρεψαν τις καταθέσεις τους σε χρεόγραφα υψηλής απόδοσης, για να ανακαλύψουν εκ των υστέρων ότι στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων περιέχονταν πρόνοιες που έδιναν το δικαίωμα στις τράπεζες να μην καταβάλλουν τους τόκους και να μετατρέπουν τα αξιόγραφα σε μετοχές, χωρίς περαιτέρω συγκατάθεση των καταθετών.

Με το «κούρεμα» των καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι κάτοχοι αξιογράφων έχασαν το δικαίωμα στα χρήματά τους, γιατί δεν θεωρήθηκαν καταθέτες αλλά μέτοχοι ή κάτοχοι τραπεζικών τίτλων, η αξία των οποίων είχε εξανεμισθεί.