Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

ΥΠΕΘΑ: Άτυπη ενημέρωση για τα προγράμματα που εγκρίθηκαν…

Συνεδρίασε σήμερα η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις ...προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Άμυνα της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην τοποθέτησή του για όλες τις αποφάσεις θα προηγείται πλήρης ενημέρωση του Κοινοβουλίου και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και με απόλυτη διαφάνεια. Δεν γίνεται συζήτηση για νέες προμήθειες.

Βασικός σκοπός του ΥΠΕΘΑ είναι η διασφάλιση της καλύτερης συντήρησης και τη μέγιστης αποτελεσματικότητας των οπλικών μας συστημάτων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαθέτουν από τα πλέον σύγχρονα, σε διεθνή κλίμακα, οπλικά συστήματα.

Βασικοί στόχοι είναι η συντήρηση του υλικού και των συστημάτων, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και η αποφυγή απόκτησης νέων πανάκριβων οπλικών συστημάτων.

Στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων, είναι και η πρακτική του «pooling and sharing» (συγκέντρωση-διανομή), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αναγκαιότητα αυτή εκφράζει και το δόγμα της «smart defense» (έξυπνη άμυνα), που έχει υιοθετήσει η Ατλαντική Συμμαχία.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε την Επιτροπή και για κάποιες ρυθμίσεις που έχουν αποφασισθεί πρόσφατα ή έχουν ήδη δρομολογηθεί. Πιο αναλυτικά:

>Δρομολογείται ειδική αποζημίωση φύλαξης συνόρων για το προσωπικό των Ε.Δ. που υπηρετεί στην παραμεθόριο, με κονδύλια που θα διατεθούν από τις πιστώσεις για τα εξοπλιστικά, που δεν απορροφώνται, με το τέλος κάθε οικονομικού έτους.

>Σε μια κίνηση συμβολισμού και ουσίας, το ΥΠΕΘΑ προέβη στην πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις και την εξαίρεση από τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας, των τέκνων των στελεχών που έπεσαν στο καθήκον.

>Ενίσχυση του αξιόμαχου του έμψυχου δυναμικού με νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, που αφορούν εξειδικευμένα στελέχη και άριστους επαγγελματίες.

Στον τομέα των προμηθειών και των εξοπλισμών η Επιτροπή Εξοπλισμών γνωμοδότησε για κάποια υποπρογράμματα των Γενικών Επιτελείων και πιο αναλυτικά:

1) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2014-15

2) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Ο/Σ) ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΜΕΣΩ FMS (FOREIGN MILITARY SALES) ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2013-15

3) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (FOLLOW-ON SUPPORT – FOS) ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ (Α/Α) ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Ο/Σ) ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2013-15

4) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΜΑΧΗΣ Τ/Λ SUT/SST

5) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ & ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Κ/Β EXOCET MM-40 B2 Mod 0 & Mod

6) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Α/Φ F-16

7) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΑΜ39 EXOCET BLOCK II ΤΗΣ ΠΑ

8) ΕΠΙΣΚΕΥΗ / ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΩΝ (Μ/ΤΡ) ΣΕ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥΣ (Υ/Σ) ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΝΑ) ΚΑΙ ΝΣ/ ΑΜΦΙΑΛΗΣ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ/ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΞΗΡΑΣ

9) 13 ΜΕΜΟΝΩΜΕΝA ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

10) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΞΗΡΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΝΑΡΚΩΝ

11) ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Κ/Β EXOCET BLOCK 3

12) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ (Α/Φ) F/RF-4E ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ F-4 TECHNICAL COORDINATION GROUP (TCG) ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΟMΙKΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ F-4 AIRCRAFT STRUCTURAL INTEGRITY PROGRAM (ASIP) ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ (Α/Φ) RF/F-4E

13) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΠΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ S-300

14) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΛΩΝ ΟΠΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ S-300

15) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΛΗΞΗΣ ΟΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΛΟΛ) – ΛΗΞΗ ΟΡΙΟΥ ΖΩΗΣ (ΛΟΖ) ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΣΧΕΤΗΡΩΝ

16) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Ο/Σ) ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΜΕΣΩ ΒΑΑΙΝΒW (ΠΡΩΗΝ BWB) ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2013-14)

17) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ Α/Φ C-27J (ΑΠΟ 12 ΣΕ 8)

18) ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΜΕΣΩ NSPA (ΠΡΩΗΝ NAMSA) ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2013-13» ΤΟΥ ΓΕΣ

19) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 10 ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ Ε/Π CH-47D) ΑΠΟ ΗΠΑ

20) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΙ (6) ΣΥΣΤΟΙΧΙΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ Υ/Β τ. 209.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε όλα τα υποπρογράμματα εγκρίθηκαν χωρίς κανένας βουλευτής να τα καταψηφίσει.

Πιο συγκεκριμένα, υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Μάρκος Μπόλαρης και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ «παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.