Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Τα «παλάτια» έκαψαν τον Πλούταρχο


Αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργούν αθόρυβα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν η υπόθεση του τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχου, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. 

Σύντομα, όμως..., οι αποκαλύψεις θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας και η περίπτωση του «καλού παιδιού» του ελληνικού πενταγράμμου θα αποδειχτεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει την ύπαρξη λίστας με περισσότερα από 1.700 φυσικά πρόσωπα της ελίτ, την οποία το υπουργείο Οικονομικών περνάει από κόσκινο.

Τραγουδιστές, δικηγόροι, πολιτικοί, και άλλοι επώνυμοι από την αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας περιλαμβάνονται στη μακροσκελή λίστα. Το χεράκι της για τη σύνταξή της έβαλε φυσικά και η τρόικα, ζητώντας να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε επώνυμους και λαμπερά πρόσωπα που προκαλούν με τον πολυτελή βίο τους και φιλοξενούνται συχνά στα lifestyle περιοδικά με φωτογραφίες τους όμως η ζωή που κάνουν δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Με κριτήρια, λοιπόν, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και την επωνυμία τους συντάχθηκε μία λίστα που περιλαμβάνει περισσότερα από 1.700 φυσικά πρόσωπα. Την έρευνα ξεκίνησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ενώ ένα μέρος της με ονομαστική κατάσταση δόθηκε στο ΣΔΟΕ τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε περιπτώσεις που ήδη βρίσκονταν στο μικροσκόπιο έπειτα από εισαγγελική παραγγελία.

Σε αυτή τη λίστα των 1.700 προσώπων βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Γιάννης Κακοσαίος, που δεν είναι άλλος από τον τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχο. Οι σημαντικές αγορές ακινήτων τα τελευταία χρόνια, όπως η απόκτηση οικοπέδου στη Γλυφάδα και το χτίσιμο διώροφης μεζονέτας με πισίνα που κόστισε συνολικά περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ στον δημοφιλή καλλιτέχνη, το ακίνητο στη Βούλα, αλλά και το εξοχικό στις Λιβανάτες Φθιώτιδας φαίνεται πως έστρεψαν το ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών στον καλλιτέχνη και εν τέλει τον «έκαψαν», αφού βρέθηκε, σύμφωνα πάντα με το ΣΔΟΕ, να μην έχει δηλώσει συνολικά έσοδα 2,8 εκατ. ευρώ από το 2000 μέχρι το 2011. Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει το πόρισμα των 78 σελίδων του ΣΔΟΕ, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλες οι φορολογικές παραβάσεις του τραγουδιστή, αλλά και οι απαντήσεις που έδωσε για να δικαιολογήσει τα εισοδήματά του.



Η έφοδος στο σπίτι του

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 τριμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στο σπίτι του Γιάννη Πλούταρχου στην περιοχή της Γλυφάδας. Ο τραγουδιστής απουσίαζε και οι «Ράμπο» παρέδωσαν πρόσκληση στη μητέρα του, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σπίτι, προκειμένου να προσκομίσει φορολογικά βιβλία και στοιχεία, εκκαθαριστικά και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, καθώς και συμβόλαια με δισκογραφικές εταιρείες, νυχτερινά κέντρα και εταιρείες για τη διοργάνωση συναυλιών από το 2000 μέχρι το 2011. Παράλληλα το ΣΔΟΕ έστειλε αιτήματα σε τέσσερις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να λάβει αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας, αλλά και σε πολλές τράπεζες στις οποίες ο καλλιτέχνης διατηρεί λογαριασμούς.



Οι «Ράμπο» έκαναν φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Γιάννη Πλούταρχου, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεγάλα ποσά. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο τραγουδιστής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για κινήσεις από 93 ευρώ, που είναι η μικρότερη, μέχρι και 500.000 ευρώ, η οποία μάλιστα συναντάται δύο φορές, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το πόρισμα, ο καλλιτέχνης εμφανίζεται να εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από νυχτερινά κέντρα, συναυλίες και δισκογραφικές εταιρείες για πωλήσεις CD, ενώ εμφανίζει έσοδα από ένα ενοίκιο στη Βούλα και μερίσματα από την εταιρεία τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, στην οποία φαίνεται να έχει επενδύσει.

Οι απαντήσεις που δεν έπεισαν

Χρειάστηκαν μήνες έρευνας προκειμένου το ΣΔΟΕ να καταφέρει να ταυτοποιήσει τις εκατοντάδες κινήσεις λογαριασμών του Γιάννη Πλούταρχου, ο οποίος διατηρεί λογαριασμούς σε εννέα διαφορετικές τράπεζες. Ως καταθέτες εμφανίζονται φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται ο ίδιος, η σύζυγός του, αλλά και ακόμη επτά πρόσωπα, τα οποία τον εξυπηρετούσαν καθημερινώς λόγω των υποχρεώσεών του. Σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από μόλις 20 ημέρες, ο τραγουδιστής απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ύψους 2.793.955,67 ευρώ. Ειδικότερα, κατά την έκθεση ελέγχου δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 1.985.428,62 ευρώ σε απροσδιόριστο πλήθος συναλλαγών για τα έτη 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011, ενώ σε 808.527,05 ευρώ ανέρχεται η αξία των 14 μη δηλωθέντων φορολογικών στοιχείων για τα έτη 2002, 2003, 2006, 2007, 2009 και 2010.

Ο τραγουδιστής έδωσε τις εξηγήσεις του στις ερωτήσεις των ανδρών του ΣΔΟΕ για την προέλευση ορισμένων ποσών, ενώ κάποια δεν τα δήλωσε καν. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:

■ Στις 21/5/2003 κατατίθεται σε λογαριασμό του επιταγή 367.000 ευρώ. Ο τραγουδιστής στο απαντητικό του υπόμνημα σημειώνει ότι το ποσό αφορά στη μισθοδοσία του. Ο έλεγχος αναφέρει ότι πρόκειται για επιταγή της δισκογραφικής εταιρείας ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ Α.Ε. για την οποία δεν εκδόθηκε φορολογικό στοιχείο εσόδου από την πλευρά του.

■ Στις 29/12/2005 η σύζυγος του Πλούταρχου, Μαρία Παπαδοπούλου-Κακοσαίου, πραγματοποιεί δύο καταθέσεις συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο τραγουδιστής υποστηρίζει ότι αφορούν έσοδα των προηγούμενων τριών ετών τα οποία φύλαγε στο χρηματοκιβώτιο του σπιτιού του. Οι ελεγκτές απαντούν ότι «το γεγονός της παρακράτησης χρημάτων και μεταγενέστερης κατάθεσής τους δεν συνάδει με τα συνήθη συναλλακτικά ήθη». Το ίδιο έτος εμφανίζονται καταθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τις οποίες ο καλλιτέχνης αποδίδει σε οφειλόμενες υπηρεσίες του που του καταβάλλονταν τμηματικά με μετρητά. Οι ισχυρισμοί του έρχονται σε αντίθεση με τα συμβόλαια που παρουσίασε, σύμφωνα με τα οποία η αμοιβή του ήταν συνήθως καθημερινή, όταν δηλαδή έκλεινε το πρόγραμμα στο νυχτερινό κέντρο ή μετά τη συναυλία, ή στο τέλος του μήνα. Το ΣΔΟΕ αφαίρεσε τα δηλωθέντα έσοδα από το τρέχον έτος και του καταλόγισε φοροδιαφυγή, μόνο για το 2005, ύψους 888.464,33 ευρώ. Η πρακτική αυτή συναντάται και σε άλλα έτη.

■ Με δύο καταθέσεις στις 28/8/2007 και 30/8/2007 εισπράττει από την εταιρεία Κ.Μ. Celebre Limited συνολικά 59.992 ευρώ ως προκαταβολή για συναυλία στην Κύπρο. Ο τραγουδιστής υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά επεστράφησαν, καθώς η συναυλία ακυρώθηκε. Ο ισχυρισμός του δεν έγινε δεκτός, καθώς δεν προσκόμισε κάποιο στοιχείο, όπως το συμφωνητικό. Ακριβώς το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στις 3/5/2011, οπότε και εμφανίζεται σε λογαριασμό του το ποσό των 27.957 δολαρίων ως προκαταβολή για συναυλίες στο εξωτερικό που δεν έγιναν.

■ Το 2010 η εξαδέλφη του καλλιτέχνη καταθέτει σε τραπεζικούς του λογαριασμούς πέντε επιταγές διαταγής τρίτου προσώπου, συνολικού ποσού 248.000 ευρώ. Ο Γιάννης Πλούταρχος υποστηρίζει ότι πρόκειται για εκκαθάριση συναυλιών που πραγματοποίησε η επιχείρηση ΓΙΑΝΚΑ Ε.Ε., στην οποία νόμιμος εκπρόσωπος και εταίρος είναι η σύζυγός του. Όμως από τον έλεγχο στα εισοδήματα της ΓΙΑΝΚΑ Ε.Ε. δεν προκύπτουν αυτές οι πιστώσεις, ενώ ο ελεγχόμενος δεν προσκομίζει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του. Οι ελεγκτές είναι πεπεισμένοι ότι το ποσό των 248.000 ευρώ αφορά εισοδήματα του τραγουδιστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για άλλους λογαριασμούς του ο καλλιτέχνης υποστήριξε ότι αν και είχαν ανοιχτεί στο όνομά του, δεν χρησιμοποιούνταν από τον ίδιο. Ετσι, καταθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ υποστηρίζει ότι είχαν αποδέκτη τον αδελφό του, ο οποίος έχει εταιρεία μεταφορών.

■ Για ορισμένες καταθέσεις, της τάξεως των περίπου 50.000 ευρώ, ο Γ. Πλούταρχος υποστηρίζει ότι πρόκειται για χρήματα που είχε σηκώσει την προηγούμενη ημέρα και τα κατέθεσε ξανά.

■ Στις 4/7/2006 εισπράττει επιταγή 8.000 ευρώ, αποδίδοντας το ποσό σε μια βάρκα που πούλησε. Ο έλεγχος δεν κάνει δεκτό τον ισχυρισμό του, αφού ούτε αποδεικτικό στοιχείο προσκόμισε, ούτε είχε δηλώσει την αγορά της βάρκας τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραγουδιστής αγόρασε το 2006 ένα σκάφος Formula 312 Fast Tech αντί περίπου 65.000 ευρώ, το οποίο πούλησε την επόμενη χρονιά για να αγοράσει ένα άλλο τύπου Formula Thunderbird 370 SS αντί 292.740 ευρώ.

Η Ζήνα, ο Πλούταρχος και έπεται συνέχεια

Ο Γιάννης Πλούταρχος δεν είναι το πρώτο «θύμα» της λίστας των 1.700 λαμπερών προσώπων που συντάχθηκε έπειτα από πιέσεις και κατευθυντήριες οδηγίες της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια λίστα βρισκόταν και το όνομα της τραγουδίστριας Πέγκυς Ζήνα και του συζύγου της Γιώργου Λύρα, που όπως αποκαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο είχαν αποκρύψει έσοδα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, τα οποία απέκτησαν την περίοδο 2001-2010.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τουλάχιστον δύο κορυφαίους ποινικολόγους, με κινήσεις εκατομμυρίων ευρώ, τη νομιμότητα των οποίων εξετάζει το ΣΔΟΕ, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και άλλοι δύο δημοφιλείς τραγουδοποιοί.