Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πρόεδρος Οικονομικών ΑΠΘ: Μόνη λύση νέο, γενναίο κούρεμα στο χρέος

Του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. 

Στη Γερμανία...., εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για νέο haircut στο χρέος της Ελλάδας. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι με ένα χρέος που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ, η χώρα μας θα χρειαστεί ένα κούρεμα, το οποίο και θα αποφασιστεί πιθανότατα στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Πόσο όπως πρέπει να είναι αυτό το κούρεμα για να χάσει το χρέος τη δυναμική του και να καταστεί βιώσιμο; Αρκούν μέτρα μείωσης επιτοκίων ή «απλώματος» της περιόδου αποπληρωμής ή θα πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο ψαλίδι;

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Μωυσής Σιδηρόπουλος, ο οποίος είναι ένας από τους 20 Ευρωπαίους πολίτες που έχει λάβει το συμβολικό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, υποστηρίζει πως το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο και θα πρέπει να είναι μεγάλο. « Δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα χρέος 320 δισ. ευρώ, με ένα ΑΕΠ 160-170 δισ. ευρώ. Το χρέος συνεχίζει να μην είναι βιώσιμο και μάλιστα αυξάνεται, φανερώνοντας την αποτυχία του PSI, που το μόνο που έκανε ήταν να αλλάξει τη δομή του χρέους και όχι να το μειώσει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κουρευτεί μία και έξω κατά τουλάχιστον 50%, για να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ, στο 80-90% και να καταστεί βιώσιμο. Υπάρχει ένα όριο, πάνω από το οποίο όσο και να μειώνουμε το χρέος δεν πετυχαίνουμε τίποτα, παρά μόνο χάνουμε δυνάμεις», τονίζει.

Ο ίδιος εκτιμάει πως μετά τις εκλογές στη Γερμανία, το θέμα της μείωσης του χρέους θα τεθεί στο τραπέζι, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, δύσκολα θα αφορά ένα γενναίο κούρεμα. «Μάλλον θα συζητήσουν μέτρα όπως μείωση των επιτοκίων στο 0,5 ή 1%, περίοδο χάριτος, ή άπλωμα του χρόνου αποπληρωμής. Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις που ναι μεν θα βοηθήσουν, αλλά δεν θα λύσουν μια και καλή το πρόβλημα του χρέους. Θα πρέπει οι εταίροι μας, και κυρίως η Γερμανία, να καταλάβουν και τα το πουν δημοσίως ότι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα από το πρόβλημα του μεγάλου χρέος είναι κάποιος να πληρώσει, άρα αυτοί που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν αποφασίσουν να δώσουν μια συνολική λύση στην ευρωκρίση, τότε θα συνεχίσουμε να καρκινοβατούμε μέχρι κάποια στιγμή να διαλυθεί η ευρωζώνη. Οι ισχυρές οικονομίες του ευρώ πρέπει επιτέλους να πάρουν σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα και να πληρώσουν, εάν θέλουν το νόμισμα να συνεχίσει να υφίσταται», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όποια μορφή και να έχει, θα συνδυαστεί με ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο με τη σειρά θα φέρει ένα νέο μνημόνιο και νέες υποχρεώσεις για τη χώρα. Ήδη οι ευρωπαίοι εταίροι φέρεται να έχουν δεσμευθεί για μια χρηματοδότηση της τάξης των 10-15 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014. «Θα αναγκαστούμε να μπούμε σε ένα χρηματοδοτικό πακέτο, με σκληρότερους πιθανόν όρους σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο. Αυτό δεν είναι τόσο κακό, γιατί οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται να αναδιαρθρωθεί η οικονομία. Τα μέτρα για τη μείωση και την αναδιάρθρωση του δημοσίου και τον εξορθολογισμό της οικονομίας, που προβλέπονται στο μνημόνιο, είναι θετικά και έπρεπε ήδη να τα έχουμε πάρει από μόνοι μας», δηλώνει, συμπληρώνοντας πως τα 15 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετά και θα χρειαστεί μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση της χώρας μας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρώτο εξάμηνο, ο κ. Σιδηρόπουλος κρατάει μικρό καλάθι, υπογραμμίζοντας πως είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί ένα ισχυρό πίεσης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Το πλεόνασμα των 2,55 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το εξάμηνο οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τους φόρους. Του χρόνου αυτό το πλεόνασμα κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί ένα μεγάλο έλλειμμα, καθώς έχει πέσει η οικονομική δραστηριότητα. Ποιος θα πληρώσει όλους αυτούς τους φόρους το 2014 ή το 2015 εάν συνεχίσει η οικονομία να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα και δεν ληφθούν μέτρα για την τόνωσή της;», διερωτάται.