Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Επιζώντας της σφαγής στην Ουτόια βουλευτής στα 23 του χρόνια

«Πολλοί άνθρωποι παραιτήθηκαν από την πολιτική μετά τη σφαγή στην Ουτόια. Εγώ επέλεξα να συνεχίσω να μάχομαι για όλους αυτούς που πέθαναν [εκεί] και δεν μπορούν να παλέψουν πια», δήλωσε, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του ο 23χρονος Μπζόρτναλ.

Πριν από δύο χρόνια, έτρεχε προσπαθώντας να... διαφύγει από τις σφαίρες του Άντερς Μπρέιβικ. Τώρα, είναι ένας από τους νεότερους βουλευτές στη ιστορία της Νορβηγίας.

Γνωρίστε τον 23χρονο Φρέντρικ Χόλεν Μπζόρτναλ, έναν από τους επιζώντες του αιματοκυλίσματος στο νησί της Ουτόια

«Πολλοί άνθρωποι παραιτήθηκαν από την πολιτική μετά τη σφαγή στην Ουτόια. Εγώ επέλεξα να συνεχίσω να μάχομαι για όλους αυτούς που πέθαναν [εκεί] και δεν μπορούν να παλέψουν πια», δήλωσε, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του ο Μπζόρτναλ.

«Εάν όλοι είχαμε παραιτηθεί, αυτό θα σήμανε τη νίκη του Μπρέβικ, και τη δική μας ήττα», προσέθεσε ο Μπζόρτναλ.

Συνολικά 33 επιζώντες της σφαγής στην Ουτόια ήταν υποψήφιοι του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές της Δευτέρας, όπου το κόμμα ηττήθηκε από έναν συντηρητικό συνασπισμό που περιλαμβάνει ένα κόμμα στο οποίο παλαιότερα ανήκε ο Μπρέιβικ. Τρεις από τους 33 επιζώντες εξελέγησαν στη Βουλή.

Ο Μπρείβικ έχει παραδεχτεί πως επέλεξε να επιτεθεί στη θερινή κατασκήνωση του τότε κυβερνώντος εργατικού κόμματος στην Ουτόια καθώς επιθυμούσε να εξαφανίσει τους νέους που γαλουχούνταν να αναλάβουν τα ηνία της παράταξης. 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μικροσκοπικό νησί στις 22 Ιουνίου του 2011, στην πλειοψηφία τους έφηβοι και νέοι.

Αιτία των επιθέσεών του, όπως έχει δηλώσει, ήταν η επιθυμία του να σταματήσει αυτό που αντιλαμβανόταν ως διολίσθηση της Νορβηγίας και της Ευρώπης προς την «πολυπολιτισμικότητα», τον Μαρξισμό και το Ισλάμ.

Ο 23χρονος Μπζόρτναλ θα λάβει την έδρα στο νορβηγικό κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα, μετά τη λήξη της θερινής διακοπής.

«Θα πρέπει να δουλέψω σκληρά, να αποδείξω πως είμαι εκεί για καλό λόγο, πως γνωρίζω πράγματα, πως έχω κάτι να συνεισφέρω», σημείωσε.