Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πρόταση «τιμωρίας» των ασφαλισμένων που επιλέγουν πρωτότυπα αντί για γενόσημα φάρμακα

Νέα επιβάρυνση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί η εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής Φαρμάκου προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση της αποζημίωσης που δίνει ο Οργανισμός για φαρμακευτικές δαπάνες καλύπτοντας ...κατά 50% την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής ενός φαρμάκου.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), και μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της Επιτροπής ενόψει συνάντησης με την τρόικα, η Επιτροπή εισηγείται ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου φαρμάκου, στην περίπτωση που δεν επιθυμεί το γενόσημο.

Βάσει υπουργικής απόφασης που ισχύει σήμερα και την οποία είχε υπογράψει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει να προμηθευτεί το πρωτότυπο αντί του γενοσήμου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, την οποία κατά πληροφορίες υιοθετεί ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εφόσον ο ασφαλισμένος επιλέγει εφεξής ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία, τότε θα καλείται να πληρώσει όλη τη διαφορά, χωρίς να συμμετέχει στη φαρμακευτική δαπάνη ο ΕΟΠΥΥ.
Κίνητρα στους φαρμακοποιούς Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, αποφασίστηκε επίσης να καταργηθεί η ετήσια έκπτωση (rebate) που υποχρεούται κάθε φαρμακοποιός να κάνει στον ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τις πωλήσεις των φαρμάκων στους ασφαλισμένους για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει.

Επιπλέον, συζητήθηκε η παροχή κι άλλου κινήτρου προς τους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενοσήμων: σύμφωνα με την εισήγηση των αρμοδίων προτάθηκε ώστε όποιο φαρμακείο «πιάνει» τον στόχο της διάθεσης γενοσήμων στο 60% των πωλήσεών του, θα απαλλάσσεται από το rebate όλων των φαρμάκων και όχι μόνο των γενοσήμων για τον συγκεκριμένο μήνα.