Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop


Η πείνα και η αίσθηση καλοζωίας μας οδηγούν συχνά στο κατώφλι ενός εστιατορίου. 

Η λύση για φαγητό έξω...
, δεν είναι πάντα και η σοφότερη. Το αίσθημα της πείνας είναι πιθανό να μας προκαλέσει σύγχυση και να μην ξέρουμε τι να αποφασίσουμε.

Οι επιλογές μας όμως από το μενού, μόνο τυχαίες δεν είναι. Οι καταστηματάρχες και οι υπεύθυνοι γραφίστες σχεδιάζουν τους καταλόγους με τέτοιο τρόπο, ώστε συγκεκριμένα πιάτα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πελατών και να κατευθύνουν τις προτιμήσεις. Σας παρουσιάζουμε τα στοιχεία εκείνα που μας παραπλανούν στα μενού εστιατορίων.

Περιγραφές

Οι περιγραφές των πιάτων με τα πολλά συστατικά που έχουν ιδιαίτερα και εξωτικά ονόματα, κεντρίζουν το μάτι του πελάτη και τον κάνουν να θέλει να τα δοκιμάσει ακόμα και αν δεν πληρούν τις γευστικές του προτιμήσεις. Οι υπεραναλυτικές περιγραφές είναι και αυτές με το περισσότερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες πωλήσεις.

Ιδιαίτερες λέξεις και επίθετα

Όπως ήδη επισημάναμε, οι πελάτες συνηθίζουν να παραγγέλνουν πιάτα που έχουν τις πιο ενδιαφέρουσες περιγραφές. Σε αυτό ρόλο παίζει και το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιηθεί. Όροι που δύσκολα συναντάμε ή ακούμε καθημερινά όπως «καραμελωμένος», «διαλεχτός» και άλλα…τραβάνε την προσοχή και μας κάνουν να θέλουμε να το παραγγείλουμε.

Πλαίσια

Τα πιάτα που βρίσκονται σε πλαίσια, είναι προφανές πως θα προσεχθούν πιο πολύ. Το πλαίσιο είναι ένα είδος παρακίνησης για την αγορά τους και μόνο τυχαία δεν είναι η θέση τους. Εκεί μπαίνουν συνήθως όσα θέλουν να προτείνουν οι υπεύθυνοι του εστιατορίου ή τους συμφέρουν οικονομικά.

Στοίχιση πιάτων και τιμών

Τα εστιατόρια συνήθως επιλέγουν στοίχιση στο κέντρο για τους καταλόγους τους. Ο λόγος είναι για να δοθεί έμφαση στο πιάτο και το φαγητό και όχι στη σύγκριση τιμών. Όταν οι τιμές τοποθετούνται στοιχισμένες η μία κάτω από την άλλη, είναι προφανές πως θα τις συγκρίνουμε. Για το λόγο αυτό προτιμούν να παρουσιάζουν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Τιμές και σύμβολα

Η μορφή της τιμής δίπλα στα πιάτα έχει ξεχωριστό ρόλο. Ιδιαίτερα σε ακριβά εστιατόρια θα προσέξετε πως στην τιμή αναγράφεται απλά ο αριθμός, χωρίς δεκαδικούς ή το σύμβολο του ευρώ (π.χ. 55 και όχι 55€ ή 55.00). Σύμφωνα και με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ, οι πελάτες εστιατορίων ξοδεύουν λιγότερα όταν υπάρχει το σύμβολο του δολαρίου στο μενού.

Φωτογραφίες πιάτων

Συνήθως σε φωτογραφίες είναι τα ακριβότερα ή τα πιο δημοφιλή πιάτα. Μπορεί να μη συμβαδίζουν απαραίτητα με το αποτέλεσμα που θα βρεθεί στο πιάτο σας. Ωστόσο τα πιάτα αυτά είναι προφανές πως θα προτιμηθούν από τους επισκέπτες του εστιατορίου, καθώς μια εικόνα, είναι χίλιες λέξεις.

Χρώματα

Τα εστιατόρια πρέπει να προσέχουν την παραμικρή λεπτομέρεια ακόμα και στο σχεδιασμό τους. Δεν είναι τυχαίο, πως μεγάλοι διακοσμητές προσλαμβάνονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ειδικούς τα ζεστά χρώματα όπως το κόκκινο και το κίτρινο, διεγείρουν την αίσθηση της πείνας. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να παρατηρήσετε πως αρκετά μενού έχουν αυτές τις αποχρώσεις.

Υγιεινά γεύματα

Συνηθίζουμε να τρώμε περισσότερο σε εστιατόρια με πιο υγιεινά γεύματα. Ο λόγος είναι πως νιώθουμε ότι μπορούμε να καταναλώσουμε περισσότερα τρώγοντας υγιεινά. Δεν χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε έμφαση στο πόσο υγιεινό είναι ένα γεύμα αλλά κατά πόσο θα μας χορτάσει και θα το απολαύσουμε.