Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Η Μανωλαδα, οι φράουλες και οι « τυφλοί»….

Του Πέτρου Τρουπιώτη

Η δολοφονική, απάνθρωπη, φρικτή και όπως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί επίθεση στην Μανωλαδα Ηλείας κατά αλλοδαπών εργαζομένων στις φυτείες φράουλας, δεν είναι απλώς καταδικαστέα αλλά είναι και όνειδος για τους κατοίκους της περιοχής, για την χωρά για όλους μας, ως πολίτες αυτής της χώρας.

Και είναι δυο... φόρες καταδικαστέα, γιατί δεν μπορεί κάνεις μας να δηλώσει ότι δεν ήξερε.

Γιατί πριν μερικά χρόνια είχαν συμβεί αντίστοιχα γεγονότα στην ίδια ακριβώς περιοχή και τότε το θέμα ξεχάστηκε μετά από λίγες μέρες και όπως μαθαίνω η υπόθεση βρίσκεται κάπου στα συρτάρια της αστυνομίας….

Έτσι κάνεις δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τώρα μαθαίνει το θέμα. Κάνεις δεν μπορεί να πει πως « δεν ήξερε, δεν του το είπαν « και αλλά παρόμοια.

Στην περιοχή , όπου καλλιεργείται σχεδόν το σύνολο της φράουλας φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια ένα ειδικό γκέτο στο οποίο εργάζονται αποκλειστικά σχεδόν ξένοι ( και παράνομοι;) μετανάστες.

Δεν λέω ότι όλοι οι παραγωγοί φράουλας συμπεριφέρονται έτσι στους εργαζόμενους στις φυτείες τους, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που κινούνται στα πλαίσια του νόμου.
Είναι όμως σαφές ότι υπάρχουν και κάποιοι, άγνωστο πόσοι, που κινούνται λες και ζουν στην εποχή των φυτειών πριν από την αμερικανική επανάσταση και έχουν μαύρους σκλάβους για εργάτες.
Και αυτοί, μπορεί να μην έχουν κανένα ηθικό πρόβλημα και να κινούνται έτσι.
Το πρόβλημα δεν είναι τελικά αυτοί. Το πρόβλημα είναι όλοι οι άλλοι που δεν κάνουμε τίποτε. Που δεν αντιδρούμε.

Οι τοπικοί « συνάδελφοι» τους που είναι σαφές ότι γνώριζαν τα δεδομένα αλλά δεν λένε τίποτε. Ίσως γιατί εν τέλει κάπου βολεύει και αυτούς.
Οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες που μόνον τώρα , όταν ξέσπασε το θέμα, αποφάσισαν να κάνουν καταδικαστικές δηλώσεις γιατί φοβούνται την δυσφήμιση της περιοχής τους.
Οι τοπικές αστυνομικές και άλλες αρχές, που είναι σαφές ότι γνωρίζουν τι γίνεται η θα έπρεπε να γνωρίζουν .
Οι αρχές του υπουργείου εργασίας που θα έπρεπε να έχουν ελέγξει τόσο τις συνθήκες εργασίας όσο και τους ορους εργασίας αυτών των ανθρώπων. Πόσο πληρώνονται , αλλά και αν έχουν νόμιμα χαρτιά για να βρίσκονται στην χώρα και να εργάζονται.
Το υπουργείο Υγείας που θα έπρεπε να δει τους ορους υγιεινής κάτω από τους όποιους ζουν αυτοί οι άνθρωποι, οι όποιοι μεταφέρουν τα προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση.
Γενικότερα όλες οι αρχές θα έπρεπε να έχουν ελέγξει και μάλιστα αυστηρά την κατάσταση στην περιοχή και να έχουν επιβάλλει τον νόμο.
Να έχουν απελάσει όσους βρίσκονται στην περιοχή χωρίς άδεία, να έχουν μηνύσει τους εργοδότες που δεν εφαρμόζουν τα νόμιμα ( μεροκάματα, ασφάλιση κλπ) , να έχουν καταγγείλει όλους όσους επιτρέπουν η επιβάλλουν στους μετανάστευες να ζουν σε άθλιες και από πλευράς υγείας συνθήκες.
Γενικώς θα έπρεπε να έχουν παρθεί σκληρά μέτρα.
Μόνον που οι τοπικοί επιχειρηματίες δεν ήθελαν να καταγγείλουν συνάδελφο τους και ας ζητούν τώρα να μην γίνει δυσφήμηση του προϊόντος τους…. 
Οι τοπικές αρχές γιατί δεν ήθελαν να έλθουν σε αντίθεση με μελλοντικούς ψηφοφόρους τους.
Οι αστυνομία γιατί εκτός όλων των άλλων τοπικών δεδομένων , να φοβάται να κατηγορηθεί ότι έπιασε και απέλασε παράνομους μετανάστες.
Οι αρμόδιες αρχές υγείας και εργασίας. γιατί δεν ήθελαν να εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση και έκαναν την γνωστή τακτική « άσε πάντα έτσι γινόταν»…
Και τώρα όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν.
Τώρα που το κακό έγινε. Τώρα που κάποιοι μετανάστες βρίσκονται στο νοσοκομείο. Τώρα που για μια ακόμα φορά η χωράς μας ξεφτιλίζεται από τα διεθνή μέσα στο εξωτερικό.
Πέρα πάντως από τις ευθύνες όλων αυτών των κρατικών μηχανισμών που πρέπει να αναζητηθούν , πρέπει τώρα να υπάρξει «άμεση και σκληρή « εφαρμογή του νόμου προς πάσα κατεύθυνση. Μόνον έτσι έχουμε ελπίδες να μην ξαναδούμε παρόμοιε γεγονότα στην Μανωλαδα η αλλού…
ptroupiotis@yahoo.gr