Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Εθιστική η γεύση της μπίρας

Ακριβώς όπως η μυρωδιά του φρεσκοψημένου καφέ μπορεί να μας ωθήσει - χωρίς να το πολυσκεφτούμε - στο να γεμίζουμε και να ξαναγεμίζουμε το φλιτζάνι μας, κάπως έτσι και η γεύση της μπίρας μπορεί να μας διεγείρει το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου, δημιουργώντας μας τη διάθεση να πιούμε ακόμα περισσότερη, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν... ότι αυτή η διάθεση μπορεί να είναι ακόμη εντονότερη όταν υπάρχει ιστορικό αλκοολισμού στην οικογένεια. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι δίνοντας μία μικρή ποσότητα μπίρας (και μάλιστα της αγαπημένης τους μάρκας), ανίκανης βέβαια να τους μεθύσει, στους συμμετέχοντες στην έρευνα, τους δημιουργούσε μία διάθεση να πιουν, που συνέπιπτε με την αύξηση της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι η ποσότητα της ντοπαμίνης που αποδεσμευόταν ήταν μεγαλύτερη όταν υπήρχαν κάποια μέλη στην οικογένεια (γονείς ή αδέλφια) με πρόβλημα αλκοολισμού. 

Ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα David Kareken και επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό «Neuropsychopharmacology», τόνισε τη σημασία της έρευνας, καθώς ήταν η πρώτη που καταδεικνύει ότι ακόμη και μία τόσο μικρή ποσότητα αλκοόλ (όπως αυτή που περιέχεται σε λίγη μπίρα) δύναται να προκαλέσει αύξηση της ντοπαμίνης. 

Επίσης, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν ότι υπάρχουν πολύ ισχυροί γενετικοί παράγοντες που αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου και που μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητοι παράγοντες για τη δημιουργία εξάρτησης από το αλκοόλ. 

Στην έρευνα πήραν μέρος 49 δεξιόχειρες άνδρες, σε καλή σωματική και ψυχική υγεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια, που εκδήλωσαν μία ιδιαίτερη προτίμηση για την μπίρα. Το να είναι όλοι δεξιόχειρες ήταν απαραίτητο ώστε να έχουν αντίστοιχη εγκεφαλική δραστηριότητα στο αριστερό ημισφαίριο.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη http://www.zougla.gr