Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ σε Καραμανλή για να απομακρυνθεί από τον Πούτιν

Νέα στοιχεία – σοκ για τις πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Καραμανλή για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος Ρωσίας έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Καραμανλής, ο κ. Στάνισεβ και ο κ. Πρόντι είχαν βρεθεί σχεδόν μυστικά στις... Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2007 κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν την συμφωνία για το South Stream χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι οι Αμερικανοί.
Ενώ η Σύνοδος Κορυφής ήταν σε εξέλιξη οι τρεις πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας συναντήθηκαν στον 7ο όροφο του κτιρίου, κλείστηκαν σε μια από τις αίθουσες συσκέψεων και έκλεισαν τις λεπτομέρειες της τριημερούς συμφωνίας.

Σήμερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης παραδέχτηκε ότι δεχόταν πολύ έντονες πιέσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ματ Μπράιζα.
Επειδή βρίσκεται στο κοντινό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού προφανώς ο κ. Μπράιζα ήθελε να στείλει κάποιο «μήνυμα».

Όπως λέει σήμερα ο κ. Βαληνάκης, που δεχόταν πιέσεις και από τον τότε Αμερικανό πρέσβη «με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συνάντηση, η συζήτηση ήταν ίδια. Πώς θα ακύρωναν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας».

Χαρακτηριστικά ανέφερε μια συζήτηση που είχαν στο σπίτι του κ. Βαληνάκη, στην οποία ο κ. Μπράιζα είπε:



«Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αιτιάσεις απέναντι στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα».
«Κάθε φορά που πήγαινα να του θέσω την δική μας ατζέντα για ελληνοτουρκικά και κυπριακό εκείνος γύριζε την κουβέντα στα ενεργειακά», λέει ο κ. Βαληνάκης και προσθέτει ότι ο κ. Μπράιζα του απαντούσε:



«Έτσι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στα θέματα που μας θίγετε, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, όταν εσείς προωθείτε τα ρωσικά συμφέροντα».

Όταν οι Αμερικανοί έμαθαν για την συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε μετά από λίγες μέρες έγιναν έξαλλοι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καυγάς προκλήθηκε και ανάμεσα στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα και στον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπεκχαρντ.