Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Θαλάσσιο σαλιγκάρι εξολοθρεύει αστακό με μωβ μελάνι

Ένα βίντεο με πρωταγωνιστή ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι Aplysia που «κατατροπώνει τον εχθρό του εκτοξεύοντας μωβ μελάνι σε συνδυασμό με κολλώδες μίγμα χημικών», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Πειραματική Βιολογία.

Στο πλαίσιο του πειράματος...
που διεξήγαγαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χημικό στοιχείο «οπαλίνα» στο μελάνι που εκτοξεύει το θαλάσσιο σαλιγκάρι δεν τρομάζει απλά τους θηρευτές αλλά επηρεάζει τα αισθητήρια όργανα, μπλοκάροντας τους υποδοχείς χημικών.

Για να βρουν πώς αυτό το στοιχείο απενεργοποιεί τις αισθήσεις, οι επιστήμονες επάλειψαν στις κεραίες αστακών εκχυλίσματα οπαλίνας

Όταν οι αστακοί αδυνατούν να βρουν πιο ανυπεράσπιστα θύματα, στρέφονται στα θαλάσσια σαλιγκάρια Aplysia.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έριξαν στο ενυδρείο με τους αστακούς νερό με άρωμα γαρίδας και παρακολούθησαν πως τα κύτταρά που δέχονται τα χημικά σήματα αντέδρασαν στη μυρωδιά της τροφής.

Όπως διαπίστωσαν, τα κολλώδη συστατικά της οπαλίνας είχαν μειώσει τη λειτουργία των κυττάρων, καταστρέφοντας τις χημικές τους αισθήσεις και με αποτέλεσμα οι αστακοί να μην μπορούν να δεχτούν χημικά σήματα.

Πηγή: econews.gr