Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αλλάζει το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών

Θρίλερ χωρίς τέλος: Αναβάλλεται η σημερινή ψηφοφορία για να δοθεί περισσότερος χρόνος διαβουλεύσεων και να γλυτώσουν οι μικροκαταθέτες. Έδωσε το ok για αλλαγές η Κομισόν, τι προβλέπει η νέα πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης

Αναβάλλεται για αύριο...., στις 6 το απόγευμα, η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Γιαννάκης Ομήρου.

Σκοπός της αναβολής αυτής είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις, προκειμένου να υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία για κούρεμα των καταθέσεων, με την κυπριακή κυβέρνηση να μελετά εναλλακτικά σενάρια, μετά τις έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσανατολίζεται στην υποβολή μειωμένου τέλους (ή ακόμα και κοντά στο μηδέν) για τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, η Κύπρος θα υποβάλει σήμερα νέα πρόταση για τη φορολόγηση των καταθέσεων,

Συγκεκριμένα, η Κύπρος προτείνει τη φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, τη φορολόγηση καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και τις υψηλότερες των 500.000 ευρώ καταθέσεις, με 15%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Eurogroup θα αποφασίσει μέσω teleconference για τη νέα αυτή πρόταση της κυπριακής πλευράς, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους Financial Times του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε. Τη διαφοροποίηση στη στάση της ΕΕ επιβεβαίωσε και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι, ενώ η ευρωζώνη επέμενε στο κούρεμα όλων των καταθέσεων, τώρα εμφανίζεται διαλλακτική, ζητώντας από την Κύπρο να εξοικονομήσει το ποσό των 5,87 δισ. ευρώ, με το μέλος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν να δηλώνει ότι είναι υπόθεση της Λευκωσίας η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις. Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, τόνισε την ανάγκη να εξαιρεθούν από το κούρεμα οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ακόμη, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το νομοσχέδιο από την κυπριακή Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία. Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο την Τρίτη και την Τετάρτη, προκειμένου να αποφευχθούν αναταράξεις.

Πηγή: voria.gr