Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Θάβουν την αλήθεια για τη λίστα

Ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στην αίθουσα της Προκαταρκτικής Επιτροπής που διερευνά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. 

Όπως τα ηλιοτρόπια που παρακολουθούν... την πορεία του ήλιου, οι βουλευτές έχουν στραμμένο το βλέμμα προς την οδό Πειραιώς, όπου εδράζει το ΣΔΟΕ, αλλά τα νέα που φτάνουν από εκεί είναι αποκαρδιωτικά.

Σε λίγες ημέρες η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να παραδώσει το πόρισμά της, αλλά, μέχρι στιγμής, οι ελεγκτές δεν έχουν καταφέρει να στείλουν κανένα στοιχείο ούτε για τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ούτε – πολύ περισσότερο – για κανένα από τα 1.600 φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο επίμαχο υλικό. «Δεν προκάνουμε» – φέρονται ειπόντες οι Π. Μαντούβαλος και Χ. Σγουρός, στελέχη του Σώματος στην Αττική. «Είμαστε μόλις 40 άτομα, ενώ χρειαζόμαστε 400»!

Πώς θα προχωρήσουν οι εργασίες της Επιτροπής, όταν ο πρόεδρός της Χ. Μαρκογιαννάκης έχει δεσμευτεί δημόσια ότι πόρισμα δεν βγαίνει χωρίς τα στοιχεία των ελεγκτικών αρχών; Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής των εργασιών, πράγμα που έχει ξανασυμβεί, ώστε να υπάρξει επαρκής νομική βάση. Όμως, για να έχουμε ακριβές φορολογικό προφίλ όλων των εμπλεκομένων θα χρειαστούν, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, καμιά… εκατοστή χρόνια.

Αποστάσεις
Ποιος φταίει γι’ αυτό; ΣΔΟΕ και τράπεζες, που γράφουν στα παπάρια τους την Επιτροπή συνεργώντας στη συγκάλυψη της αλήθειας. Κι από την άλλη, υπάρχουν βουλευτές, όπως οι γαλάζιοι Μ. Βαρβιτσιώτης και Α. Γεωργιάδης, όπως και ο Π. Ρήγας του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα στοιχεία είναι επαρκή ώστε να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου!…

Η λίστα, όπως υποστηρίζουν, ανοίχθηκε αποβραδίς άμα τη παραλαβή της, εντός του υπουργείου, πρωτόκολλο δεν τηρήθηκε, ενώ προσθέτουν ότι και οι εξαδέλφες του πρώην υπουργού πήραν αποστάσεις ασφαλείας από τις πιθανές ενέργειές του εξηγώντας ότι δεν είχαν κανέναν λόγο να επιθυμούν να ξεγραφτούν από τα ηλεκτρονικά κατάστιχα. Οι ίδιες αρνήθηκαν τυπικά να εμφανιστούν στην Επιτροπή, όπως είχαν δικαίωμα, μια και έχουν ήδη καταθέσει στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό ήταν αρκετό ώστε κάποιοι να υφαίνουν μάλλον υπερβολικά σενάρια για τη βίαιη προσαγωγή τους.

Αναφορικά πάντως με τους υπουργικούς συγγενείς, ο Σ. Συκιαρίδης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο Ρήγας, εμφανίζεται μέτοχος δύο υπεράκτιων εταιρειών με έδρα τον Παναμά την περίοδο (1985) που ήταν στέλεχος στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Άσχετη, πλην ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια…
Τα έχωσε άγρια
Στην Επιτροπή κατέθεσε η Μαρία Παντελή, που συνδέεται με τον λογαριασμό των 550 εκατ. δολ., ως εργαζόμενη στην εταιρεία του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή έως το 2009, οπότε αποχώρησε μετά την πώλησή της στον Όμιλο Λάτση. Πιο ενδιαφέροντα, πάντως, είναι όσα είπε μιλώντας με δημοσιογράφους, στους οποίους τα έχωσε άγρια στον Παπακωνσταντίνου λέγοντας χοντρικά ότι την έριξε στην αρένα, υποδεικνύοντάς την σαν μεγαλοκαταθέτρια, αν και γνώριζε εξαρχής ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια χρήστης του Διαδικτύου.

Μέσω αυτού, όπως ανέφερε, παρακολουθούσε ηλεκτρονικά αν πληρώνονταν κανονικά οι λογαριασμοί της εταιρείας, ενώ υποστήριξε ότι μόνο μια από τις επιχειρήσεις που απάρτιζαν το διαχειριζόμενο επενδυτικό σχήμα ήταν ελληνικών συμφερόντων. Κατά τα άλλα, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη βασιλομήτορα Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο προκλητικός Μαρκογιαννάκης έδωσε και χθες μια από τις μοναδικές στο είδος τους παραστάσεις, όταν, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη χαρακτήρισε, χωρίς καμιά φιλόφρονα διάθεση, «ντροπή του Κοινοβουλίου».

Εκείνη, πάντως, που έχει υποστεί πολλή ανανδρία στην πολιτική αγορά, υπενθυμίζοντας ότι την έχει πει και «γόνο», τον ρώτησε σε ανάλογο ύφος αν γνωρίζει ποιος είναι ο πατέρας του. Ε, κάπου εκεί η ατμόσφαιρα άλλαξε και ο πρόεδρος έξαλλος διέκοψε τις εργασίες…

Το Ποντίκι