Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Βουλευτές σε Σαμαρά: «Κάνε το όπως οι Κύπριοι»

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Ούτε… τροπολογία δεν περνά πλέον από το κοινοβούλιο έπειτα από το ηχηρό «όχι» της Κύπρου στην τρόικα. Τα νέα δεδομένα για Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη από τη «ζαριά» ρίσκου του Αναστασιάδη.

«Εάν αυτή η ζαριά βγει στον.... Αναστασιάδη τότε τίποτα δεν θα μείνει ίδιο και για την Ελλάδα» με τη φράση αυτή περιέγραφε στο Real.gr έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, το ηχηρό «όχι» στις αποφάσεις του Eurogroup και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση για τη διαχείριση που κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο μονοπώλησαν τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου με τις πρώτες δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης να γίνονται δημοσίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας στις αποφάσεις του Κυπριακού λαού – μήνυμα το οποίο μετέφερε και ο πρωθυπουργός στον Νίκο Αναστασιάδη στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ.

Οι τοποθετήσεις Βενιζέλου και Κουβέλη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν κάτι παραπάνω από τυπικές αφού οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν αλλαγή των αποφάσεων του Eurogroup επιχειρώντας, ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να αποσυνδέσει την περίπτωση της Κύπρου από αυτήν της Ελλάδας.

Ωστόσο και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη συνάντηση που είχαν εξέτασαν προσεκτικά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση της Κύπρου να επιστρέψει την «καυτή πατάτα» στα χέρια της Ευρώπης γνωρίζοντας ότι από σήμερα θα βρεθούν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον πιέσεων από την αντιπολίτευση και όχι μόνον για τους όρους κάτω από τους οποίους συζητούν και διαπραγματεύονται με την τρόικα.

«Η ζαριά της Κύπρου είναι βαριά και εάν αποδώσει τότε κανείς βουλευτής δεν θα τολμήσει να ψηφίσει ούτε… τροπολογία» σημείωνε στο real.gr πρώην υπουργός της ΝΔ ο οποίος μετά από συζήτηση που είχε με αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές εκτίμησε ότι «η βουλή δεν πρόκειται να περάσει πλέον την παραμικρή κυβερνητική απόφαση» ακόμη και εάν αυτή αφορά υπογεγραμμένες συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η εξέλιξη στην Κύπρο «σκάει» στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά στην πιο κρίσιμη περίοδο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Διαδικασία που κινείται με ρυθμούς «χελώνας» και η οποία σκιάζεται πλέον από τον εφιάλτη ενός «ατυχήματος» στις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες του real.gr αναφέρουν πως στα διοικητικά συμβούλια των τριών τραπεζών (CPB, Κύπρου, Ελληνική) καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις ως προς την υπογραφή για τη χορήγηση της «άδειας» στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει στη διαδικασία εξαγοράς του ενεργητικού και παθητικού των ιδρυμάτων από ελληνικά ή ελληνικό τραπεζικό σχήμα.

Το ηχηρό «όχι» της Κύπρου βρίσκει την κυβέρνηση Σαμαρά «ανοιχτή» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική αλλά και επικοινωνιακή διαχείριση των εξελίξεων. Ήδη σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της τρικομματικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να ορθώσει ένα «τείχος» ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία προκειμένου να οικοδομήσει μια επιχειρηματολογία που στηρίζεται στο ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο άφησε μόνη της την Κύπρο αλλά προσπάθησε να λειτουργήσει κόντρα στα συμφέροντά της». 

«Μικροπολιτικά παιχνίδια και πολιτικό τυχοδιωκτισμό» καταλογίζει το Μαξίμου στην Κουμουνδούρου χωρίς ωστόσο να έχει επί του παρόντος καταλήξει στη «γραμμή άμυνας» που θα υιοθετήσει στο εσωτερικό μέτωπο περιμένοντας το που θα κάτσει η μπίλια με τις εναλλακτικές της Λευκωσίας και τις αντιδράσεις των δανειστών.

real.gr