Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

«Ο Τσάβες ζει! Ο Μαντούρο συνεχίζει!» στην ορκωμοσία του νέου ηγέτη της Βενεζουέλας

O Νίκολας Μαντούρο, ορκίζεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας μπροστά στο φέρετρο του Ούγκο Τσάβες, σε μια συμβολική τελετή πριν από την επίσημη ορκωμοσία στην Εθνοσυνέλευση. Ο Μαντούρο κρατάει μια μινιτούρα του Συντάγματος της Βενεζουέλας (AP).

Ο Νικολάς Μαντούρο, που είχε υποδειχθεί ....από τον Ούγκο Τσάβες, ως διάδοχός του, ορκίστηκε προσωρινός Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

«Ο Τσάβες ζει! Ο Μαντούρο συνεχίζει!» φώναζαν χιλιάδες οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος την ώρα της ορκωμοσίας, που έγινε στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να ορισθεί προσωρινός Πρόεδρος υποψήφιος για την προεδρία σε επικείμενες εκλογές.

Λίγες ώρες πριν ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν, Ραούλ Κάστρο της Κούβας, Αλεξάντρ Λουκασένκο της Λευκορωσίας και του Ενρίκε Πένια Νιέτο του Μεξικού, παρευρέθησαν στην κηδεία του αποθανόντα ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. 

Ο Μαντούρο αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, όρισε τον Χόρχε Αρεάζα, πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, Αντιπρόεδρο.

Στην πρώτη του ομιλία από τη νέα θέση, ξέσπασε αρκετές φορές σε λυγμούς αναφερόμενος στον μέντορά του Τσάβες ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στις ΗΠΑ, στις ελίτ του καπιταλισμού και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, πάντως, ότι οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο, καθώς ο Μαντούρο εκτιμά ότι όσο γρηγορότερα διεξαχθούν τόσο ευκολότερη θα είναι η εκλογική του επικράτηση. 

Η εφημερίδα Ελ Νασιονάλ, αναφέρει ότι πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται οι 14, 21 και 28 Απριλίου. 

Ο Μαντούρο θα είναι, όπως ήταν και η επιθυμία του Τσάβες, υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές. 

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από τον επίσημο διορισμό του προσωρινού Προέδρου, αλλά η Εθνική Συνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία, ίσως υποστηρίξει ότι υλικοτεχνικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση. 

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο Μαντούρο δεν μπορεί να γίνει προσωρινός Πρόεδρος, από τη στιγμή που παράλληλα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. 

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ντιοσντάντο Καμπέλο, θα έπρεπε να οριστεί προσωρινός Πρόεδρος της χώρας. 

Αλλά ο Καμπέλο δήλωσε ότι το Σύνταγμα είναι «πολύ σαφές στο τι πρέπει να γίνει και δεν είναι άλλο από την ορκωμοσία του Νικολάς Μαντούρο».

Η κυβέρνηση στηρίζει την απόφασή της σχετικά με την επίσημη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Τσάβες θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ακόμη κι αν ο Πρόεδρος ήταν πολύ άρρωστος για να ορκιστεί μετά τη νίκη των εκλογών.