Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

ΣΥΡΙΖΑ: Ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση το κυπριακό ΟΧΙ

Ως και ενθουσιασμός επικρατεί στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση από την κυπριακή βουλή της απόφασης του eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. 

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ....ότι διανοίγεται μία μεγάλη ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση, ενώ αναδεικνύει το γεγονός ότι υπήρξε για πρώτη φορά ρωγμή στο μοντέλο, που επιβάλλει η κυβέρνηση Μέρκελ στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

Ακόμη περισσότερο όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η στάση της Λευκωσίας εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση, τόσο για το πράσινο φως που έδωσε την περασμένη Παρασκευή για την απόφαση του eurogroup, όσο κυρίως για την επιλογή της μη διαπραγμάτευσης έως τώρα. 

«Η απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας» τονιζόταν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου το βράδυ της Τρίτης. 

Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρεί επιβεβλημένη και αυτονόητη τη στήριξη από την κυβέρνηση της απόφασης, που έλαβε η κυπριακή βουλή, ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει παρών στις διεργασίες στη μεγαλόνησο με την αντιπροσωπεία που στέλνει εκεί σήμερα, αποτελούμενη από τους Γιάννη Δραγασάκη, Ρένα Δούρου και Κώστα Ήσυχο, που ανήκουν μάλλον στην μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος – ιδίως οι δύο πρώτοι. 

Σε συνεχείς συσκέψεις την Τετάρτη μάλιστα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, με έμφαση στην πίεση, που θα ασκήσει στην κυβέρνηση, ώστε η Αθήνα να κινηθεί ενεργά για την υπεράσπιση και τη στήριξη της Κύπρου. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρεί πρώτιστης σημασίας ζήτημα να διασφαλιστεί ότι από την Ευρώπη δεν θα υπάρξουν ενέργειες, που να υπονομεύουν την προσπάθεια της Λευκωσίας να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματός της. Οι πλέον ρεαλιστές της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν και μία κάποια ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο στην απρόσμενη εξέλιξη, αν και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα αναδειχθούν τώρα όλες οι εσωτερικές διαφωνίες και τριβές γύρω από την πολιτική Μέρκελ στην οικονομική κρίση. 

Οι αντιδράσεις των στελεχών 
Ενδεικτικές του κλίματος, που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στελεχών της, μετά την απόφαση της κυπριακής βουλής. Ο Νίκος Παπάς, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι πρόκειται για μία απόφαση, που κάνει όλους τους Έλληνες περήφανους και δείχνει το δρόμο της διαπραγμάτευσης. 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο twitter ότι «το ηχηρό Κυπριακό Όχι, οδηγεί σε επαναδιαπραγμάτευση και όχι στην καταστροφή. Είναι κόλαφος για την κυβερνητική πολιτική Σαμαρά του «Ναι σε όλα»», ενώ σε άλλη ανάρτηση σημείωνε ότι «Tώρα είναι ευκαιρία η κυβέρνηση Σαμαρά να πει ‘‘δεν πάει άλλο’’». 

Το Αριστερό Ρεύμα των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, εκτιμά, μέσω της ιστοσελίδας Iskra ότι «Η Κύπρος στέλνει μήνα αντίστασης και ελπίδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εμπρός στο δρόμο, που χάραξε ο Κυπριακός λαός!» Κατά την αριστερή πτέρυγα «ο Κυπριακός λαός, με το περήφανο και στεντόρειο «ΟΧΙ» του, απέρριψε τους ωμούς εκβιασμούς και τις επιταγές της τρόικας και άνοιξε νέους ελπιδοφόρους δρόμους ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες το μόνο που θα επιφέρουν αν υλοποιηθούν, είναι μια νέα αποικιοποίηση της Κύπρου και η άγρια μνημονιακή λεηλασία».Πηγή: protothema.gr