Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Όλα όσα μας έλεγε η γιαγιά μας ήταν μύθοι ή αλήθειες;;

Μεγαλώσαμε πιστεύοντας πως τρώγοντας σπανάκι θα γίνουμε σαν τον Ποπάι και πως τα καρότα θα μας δίνουν όραση...πιλότου. Τι από όλα αυτά όμως ισχύει;

Μετά από κάθε γεύμα πρέπει να περιμένουμε.... τουλάχιστον δύο ώρες πριν κολυμπήσουμε

Η ετυμηγορία: Σχεδόν αλήθεια.

Η απόδειξη: Πολλοί γιατροί ισχυρίζονται πως μισή ώρα αρκεί ώστε το στομάχι να αδειάσει από τα περισσότερα είδη τροφών. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες τροφές όπως τα λίπη και οι πρωτεΐνες που χρειάζονται έως και τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ. Με γεμάτο στομάχι οι πιθανότητες ανακοπής εξαιτίας της απότομης πτώσης θερμοκρασίας αυξάνονται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ρισκάρετε. Σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, και εφόσον είστε σε καλή φυσική κατάσταση μπορείτε να μπείτε, σταδιακά ωστόσο στο νερό.

Ηθικό δίδαγμα: Η γιαγιά μάλλον είχε δίκιο. Το κολύμπι μετά το φαγητό είναι επικίνδυνη υπόθεση. Αν το τολμήσετε και νιώσετε κράμπες στο στομάχι ή αίσθημα εμετού θα πρέπει να απομακρυνθείτε από το νερό άμεσα. 

Αν καθόμαστε πολύ κοντά στην τηλεόραση, θα χαλάσουν τα μάτια μας.

Η ετυμηγορία: Μύθος.

Η απόδειξη: Η μικρή απόσταση από την τηλεόραση μπορεί να κουράσει τα μάτια αλλά δεν τα βλάπτει περισσότερο από το διάβασμα ή τον υπολογιστή. Μια πρόσφατη μάλιστα έρευνα του Πανεπιστημίου του Νάσβιλ επέδειξε και επιστημονικά πως ένα παιδί, ακόμη και αν καθίσει δεκαέξι ώρες ένα μέτρο μπροστά στην τηλεόραση, η όρασή του δεν θα επηρεαστεί. Το να κοιτάζετε οποιοδήποτε αντικείμενο από πολύ κοντινή απόσταση αναγκάζει τους μυς του ματιού να συσταλούν, με αποτέλεσμα να κουράζονται ή σε σπάνιες περιπτώσεις να εξασθενούν. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι πονοκέφαλο. Το γνωμικό αυτό, που συνήθως επιστρατεύουν οι μεγαλύτεροι στα παιδιά, προφανώς πηγάζει από τη δική τους όραση που αρχίσει να εξασθενίζει.

Ηθικό δίδαγμα: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση από την οποία πρέπει να παρακολουθείτε τηλεόραση, οπότε μπορείτε να επιλέξετε όποια θέση προτιμάτε περισσότερο. καθίστε όπου θέλετε. 


Τα καρότα βελτιώνουν την όραση;

Η ετυμηγορία: Αλήθεια

Η απόδειξη: Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για τύφλωση.

Ηθικό δίδαγμα: Καλύτερα να προσέχετε για να έχετε. Το καρότο εξάλλου είναι ένα από τα νοστιμότερα λαχανικά που αγαπούν ακόμη και τα παιδιά. 



Το σπανάκι κάνει μπράτσα

Η ετυμηγορία: Μύθος

Η απόδειξη: Έρευνες έχουν δείξει πως οι μύες χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες σιδήρου για την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο η πρωτεΐνη είναι εκείνη που «πρωταγωνιστεί» στο χτίσιμο των μυών. Ακόμη και αν θεωρήσουμε πως ο σίδηρος μπορεί να κάνει θαύματα για την επίτευξη ενός γραμμωμένου σώματος, η αλήθεια είναι πως το κρέας είναι καλύτερη πηγή σιδήρου από το σπανάκι. Μάλιστα ο σίδηρος που προέρχεται από τα ζωικά προϊόντα απορροφάται δύο φορές καλύτερα από εκείνον των λαχανικών.

Ηθικό δίδαγμα: Οι λόγοι που θα πρέπει να σας κάνουν να τρώτε σπανάκι είναι περισσότεροι από το να χτίσετε μπράτσα. Το σπανάκι είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C.


Πηγή:thestival.gr