Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Υπό τη σκιά της Κύπρου η συζήτηση για τα επενδυτικά εργαλεία

Οι εξελίξεις στην Κύπρο επισκίασαν την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα επενδυτικά εργαλεία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αντιπολίτευση χαιρέτησε με ενθουσιασμό την απόφαση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητώντας... μάλιστα την παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την στάση που κράτησε στο Eurogroup, ενώ η πλειοψηφία δεσμεύτηκε για στήριξη των όποιων μελλοντικών αποφάσεων της Κύπρου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από πλευράς κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι πλήρως θωρακισμένη απέναντι στις τυχόν επιπτώσεις των εξελίξεων στην Κύπρο και η κυβέρνηση λειτουργεί με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, και κυρίως με διορατικότητα».

Την αρχή της συζήτησης για τις εξελίξεις στην Κύπρο, έκανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Διακάκη, η οποία τόνισε πως η απόφαση του Eurogroup, «υπαγορεύεται απ” την πολιτική της καταστροφής, με στόχο δραματική ανασύσταση του συστήματος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τη στάση που κράτησε στο Eurogroup».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, χαρακτήρισε «εγκληματική» την απόφαση του Eurogroup, καταλόγισε ωστόσο και ευθύνες στην προηγούμενη κυπριακή ηγεσία, για την «αβελτηρία της να λάβει έκτακτα μέτρα, όσο προχωρούσε η ελληνική κρίση». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε για λογαριασμό του κόμματός του πως «δεν θα αφήσουμε την Κύπρο μόνη και αβοήθητη, αλλά τουναντίον θα μπούμε μπροστά».

«Είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, πως η απόφαση είναι εγκληματική. Εκείνους που την ψήφισαν, πώς πρέπει να τους χαρακτηρίσουμε;» αντέταξε ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ.). Ο κ. Μαριάς έκανε λόγο για «υπεξαίρεση των καταθέσεων» και «αμφισβήτηση του δικαιώματος στην ατομική ιδιοκτησία» – και τόνισε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβει: Δεν μπορεί να είσαι υπουργός στο Eurogroup και να πιστεύεις πως δεν έχεις συνέπειες».

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup στηλίτευσε και ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή), αναρωτώμενος «αν έχεις τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς». Η ελλαδική κυβέρνηση, «στηρίζει την άδικη επίθεση κατά της Κύπρου, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που φαίνεται πως χύνουν κάποιοι κυβερνώντες».

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή: «36 «όχι», μηδέν «ναι» και 16 αποχές. Το μόνο «ναι» που ακούστηκε από ελληνική φωνή, είναι το «ναι» του υπουργού, του κου Στουρνάρα. Και κανείς Ελληνοκύπριος βουλευτής δεν ακολούθησε τον εκλεκτό της Τρόικας, τον κο Στουρνάρα. Η κυβέρνηση οφείλει, ή να τον αποπέμψει, ή να παραιτηθεί στο σύνολό της» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

«Η ελληνική κυβέρνηση ακούει με μεγάλη προσοχή την Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, δεσμευόμενος πως «θα στηρίξουμε τους Κυπρίους στις αποφάσεις τους». Απαντώντας παράλληλα στον Πάνο Καμμένο, ο κ. Βορίδης αντέταξε πως «η πρόταση του Eurogroup ήταν και απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλατε να αφήσουμε μόνη της την Κύπρο; Γιατί η θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, ήταν απολύτως αλληλέγγυα. Πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει η σειρά και να πάρουμε εμείς την απόφαση για τα δικά τους τραπεζικά ιδρύματα;».

«Στο Eurogroup, η Κύπρος δεν ψηφίζει τις αποφάσεις που την αφορούν» απάντησε στον Μάκη Βορίδη ο Πάνος Καμμένος.

«Η κυπριακή Βουλή έκανε το καθήκον της και είπε «το μεγάλο όχι». Η ελληνική δεν το έκανε – και είπε 153 «ναι»» παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππάς. «Παρ” όλα αυτά η Κύπρος έχει ήδη καταστραφεί, με τη συνδρομή και του κ. Αναστασιάδη, και με την απουσία και του Σαμαρά και του Στουρνάρα. Όπως έγινε επί Αττίλα, επί Γκιζίκη, επί Καραμανλή. Τρίτος Αττίλας» σχολίασε ο βουλευτής.

«Το «όχι» της κυπριακής Βουλής αποτελεί κόλαφο και καταγγελία για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, που συναίνεσε στην απόφαση του Eurogroup που ενταφίαζε την Κύπρο» παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Ο κυπριακός λαός σήκωσε το ανάστημά του! Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, διέσωσαν την τιμή του κυπριακού λαού και της Μεγαλονήσου – και έκαναν ό,τι δεν τόλμησε να κάνει η παραδομένη αστική πολιτική τάξη της χώρας. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει καμία άλλη επιλογή από την παραίτηση. Αυτή η κυβέρνηση κατέστρεψε την Ελλάδα. Δεν πρόλαβε να πάρει στο λαιμό της και την Κύπρο» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

«Η Κύπρος περνά δύσκολες στιγμές. Γνωρίσαμε εμείς τι σημαίνει να τίθενται πολύ σκληρά διλήμματα. Αυτό όμως που πρέπει να διακηρύξουμε εδώ μέσα, είναι πολύ απλά, ότι η όποια απόφαση επί του διλήμματος ανήκει στον κυπριακό λαό και σε κανέναν άλλο» απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ). «Άκουσα από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, πως χαιρετίζουμε την απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου. Δηλαδή αν ήταν άλλη η απόφαση, δεν θα τη χαιρετίζαμε;» αναρωτήθηκε.

«Βεβαίως δεν θα τη χαιρετίζαμε!» εξερράγη ο Π. Λαφαζάνης. «Απόφαση καταστροφής του κυπριακού λαού δεν θα την χαιρετίζαμε. Εσείς χαιρετίσατε τον Ανάν!».

«Οι ίδιοι οι Κύπριοι θα αποφασίσουν για το μέλλον τους, και μην βιάζεστε να χαιρετίσετε» συνέχισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. «Υπάρχει ασφαλώς το ζήτημα των αδυναμιών της Ευρώπης, αλλά δεν πάμε γι” αυτό στην εθνική μοναξιά, αλλά σε περισσότερη Ευρώπη! Η Κύπρος έχει ανάγκη την Ευρώπη όπως και η Ευρώπη την Κύπρο – και αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε» .

«Αυτή τη στιγμή τίθεται ένα σοβαρό θέμα διαχείρισης της συγκεκριμένης απόφασης – και η Κύπρος απαιτεί να έχει συμμάχους. Ο πρώτος σύμμαχος θα είναι η Ελλάδα» δήλωσε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ). «Αν όμως παρακολουθήσατε την συνέλευση του κυπριακού Κοινοβουλίου, θα είδατε πως δεν ακούστηκαν πουθενά οι λέξεις «προδότης», «Κουίσλινγκ». Οι εθνικές αποφάσεις και συμπαρατάξεις απαιτούν σύσσωμες αντιμετωπίσεις, συμπόρευση και σχέδιο. Όταν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο διενεργούν λεπτότατους χειρισμούς για να εξασφαλίσουν το plan-Β, θα ήταν ό,τι πιο εγκληματικό να κάνουμε αξιολογήσεις…»

«Καταγγέλλοντας την απόφαση του Eurogroup, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον κυπριακό λαό, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματά της, που δέχονται λυσσαλέα επίθεση απέναντι στα δικαιώματά τους από την Ε.Ε. και τις δυνάμεις του κεφαλαίου» δήλωσε από πλευράς ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης. «Οι εξελίξεις και στην Κύπρο, απομυθοποιούν την Ε.Ε.. Πού είναι η αλληλεγγύη; Τσεκούρι απέναντι και στην Κύπρο! Αποδεικνύεται πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διαχείριση, γιατί οι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος είναι σκληροί και αδυσώπητοι…»

Από πλευράς κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε σε σύντομη παρέμβασή του πως η Κύπρος καλείται να περάσει μια δύσκολη, επώδυνη και πρωτόγνωρη σε πτυχές της, διαδικασία. «Αναμένουμε τις εξελίξεις, σεβόμαστε τις επιλογές της Κύπρου και στεκόμαστε στο πλευρό της με έμπρακτη αλληλεγγύη. Άλλωστε σε αντίστοιχη δυσκολία βρίσκεται και η Ελλάδα. Γιατί οι στιγμές είναι δύσκολες και οι αποφάσεις καθοριστικές».

Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε επίσης, πως «στην παρούσα φάση», η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Κύπρο, και πως «η χώρα είναι πλήρως θωρακισμένη απέναντι στις τυχόν επιπτώσεις τους. Η κυβέρνηση, λειτουργεί με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κυρίως διορατικότητα…» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.